Coachend leiderschap

Leidinggevenden worden steeds vaker gevraagd om een coachende rol op zich te nemen. Vaak zijn leidinggevenden goed in het geven van richting, maar coachen vereist andere vaardigheden. Het voordeel van echt effectief coachen is dat de verantwoordelijkheid verschuift van de leidinggevenden naar de werknemers. Coaching biedt de taal om eigenaarschap te vergroten en de zelfsturing bij anderen te stimuleren.

 

Met de houding en taal van coaching kunnen leidinggevenden hun werknemers in staat stellen om zelfgerichte actie te ondernemen. In de praktijk blijkt vaak dat werknemers de beste oplossingen hebben voor problemen op de werkvloer, maar deze oplossingen komen niet altijd naar voren omdat leidinggevenden de neiging hebben om de problemen voor hen op te lossen. Dit kan leiden tot passiviteit bij werknemers.

 

Het is belangrijk om te begrijpen waarom mensen geen verantwoordelijkheid nemen en wat hen kan stimuleren om dit wel te doen. Vaak gebruiken we onbewust en met de beste bedoelingen onze taal en gedrag om controle uit te oefenen, waardoor anderen passief worden. Coachen is een vak waarbij taal en houding wordt gebruikt om zelfsturing te stimuleren. In deze cursus leer je welke factoren bijdragen aan het wel of niet nemen van verantwoordelijkheid en hoe je als leider coaching effectief kunt inzetten om een cultuur van verantwoordelijkheid te bevorderen.

Programma's

2 daagse coachend leiderschap
Dag 1: de paradigmashift

Deze dag staat centraal hoe we als mens geneigd zijn tot denken voor de ander en hoe moeilijk het is om echt iemand te horen. Het verschil tussen coachen en begeleiden wordt heel duidelijk. We zien hoe het begeleiden in ons systeem zit ‘ingebakken’ en hoe dit passiviteit veroorzaakt. Met de taal en houding uit de coaching gaan we merken hoe dit de zelfsturing stimuleert.
Dag 2: naar buiten!
Aan de hand van actieve werkvormen gaan we buiten aan de slag met coachend leiderschap. Iedere deelnemer komt aan bod om een praktijkvoorbeeld te oefenen aan de hand van een actieve werkvorm. In de evaluatie van de opdracht ziet iedereen precies waar z'n kwaliteiten liggen op het gebied van coachend leiderschap en waar nog kansen zijn.

Programma op maat
Een lezing, inspiratiesessie of uitgebreid traject waarbij we ervaren wat de kracht van coaching is. Echt merken hoe je met coachen werknemers in hun kracht kan zetten en jou als leidinggevende kan ontlasten. Absolute garantie dat hier nog lang over doorgesproken wordt!

Individuele coaching
Je hebt al die mooie boeken over leiderschap gelezen, maar het lijkt bij jouw team toch echt niet te werken. Bij individuele coaching kunnen we uitgebreid op de situatie inzoomen en vinden we altijd waarom het soms nog niet helemaal werkt.

Boek nu een gratis adviesgesprek!

Maarten van Zwetselaar

06-27086263
[email protected]
LinkedIn

CRKBO Geregistreerd

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.